Κριτές

Νίκος Καρβέλας

Νίκος Καρβέλας

Νίκος Καρβέλας

Ο Νίκος Καρβέλας είναι Έλληνας συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και συγγραφέας. Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο.

Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συνθέτης την δεκαετία του 70.

Από τότε συνεργάζεται με την Άννα Βίσση μέχρι και σήμερα, η οποία αποτελεί το καλλιτεχνικό του alter ego.

Το 1991 συνέθεσε την πρώτη του ροκ όπερα Δαίμονες που ανέβηκε στο θέατρο Αττικόν με μεγάλη επιτυχία. Το 2002 έκανε το δεύτερο θεατρικό του βήμα, γράφοντας το μιούζικαλ, Μάλα: Η Μουσική Του Ανέμου, το οποίο στεγάστηκε στο θέατρο Παλλάς. Όπως και στην πρώτη θεατρική παράσταση που συνέθεσε, πρωταγωνίστρια ήταν η Άννα Βίσση. Tο 2005 ανέβασε το θεατρικό έργο Bryan στο θέατρο Χώρα με πρωταγωνίστρια την Ζέτα Δούκα. Το 2013, μετά από 23 χρόνια, οι “θρυλικοί” Δαίμονες ανέβηκαν ξανά στο θέατρο Παλλάς γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, αφού έκοψαν περισσότερα από 50.000 εισιτήρια. Το 2015 Νίκος Καρβέλας και Άννα Βίσση επιστρέφουν στον χώρο του μουσικού θεάτρου με ένα ολοκαίνουργιο έργο, τις Καμπάνες του Edelweiss, στο θέατρο Pantheon. Ένα έργο που δίχασε το κοινό αφού είχε πολλές σκληρές σκηνές, ωστόσο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σε αυτό του το εγχείρημα, τόσο για την μουσική του σύνθεση, όσο και για το σενάριο.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, έπειτα από 4 χρόνια δισκογραφικής απουσίας του, ο Νίκος Καρβέλας κυκλοφόρησε το ανατρεπτικό άλμπουμ με τίτλο «Μαθήματα Φιλοσοφίας».

Το 2017 εμφανίζεται ως κριτής στο μουσικό talent show «Star Academy of Greece», μαζί με την Άννα Βίσση και τον Πέτρο Κωστόπουλο, το οποίο μεταδίδεται από το κανάλι Έψιλον.